Blog

19/07/2019
 

Customer Relationship Management

19/07/2019

Wat betekent Customer Relation Management (CRM) voor moderne bedrijven?

Of je, als ondernemer, al wel eerder hebt gehoord van de term "CRM" of "Customer Relations Management" of niet, het heeft altijd al deel uitgemaakt van jouw dagelijkse werkzaamheden. Onderhoud, cultiveren of investeren in klantenrelaties zijn enkele van de belangrijkste activiteiten van elk bedrijf, ongeacht of je direct contact opneemt, belt, e-mails verstuurt of contact via andere kanalen maakt.

30 jaar geleden zag het onderhouden van klantrelaties er heel anders uit dan tegenwoordig. Direct contact was de populairste vorm van contact, terwijl indirecte communicatie normaal gesproken plaats vond over de telefoon of schriftelijk. De meningen en eisen van klanten werden bepaald tijdens een persoonlijk gesprek.  Niet alleen dat, de voorwaarden en verwachtingen van de klanten in relatie tot deze voorwaarden waren ook anders. Locatie vormt niet langer de belangrijkste factor bij het maken van een aankoopbeslissing. In het tijdperk van online shoppen speelt social media ook een grote nieuwe rol.

Maar hoe zou een ondernemer een overzicht kunnen creëren van hoe de klanten over hem denken?

Het is vaak moeilijk antwoorden te vinden op deze vragen en niet alleen dat maar het is een individueel proces. Echter zijn er programma's en middelen beschikbaar om het dagelijks gebruik een beetje makkelijker te maken.

1. Houd de activiteit van jouw klanten in gedachten…

…maar verspil niet te veel tijd. Verzamelen van de gegevens van jouw klanten zou niet meer moeite moeten kosten dat de evaluatie en planning van sales en marketing concepten. Moderne CRM programma's ondersteunen je om dit efficiënt aan te pakken. Ze helpen je om het koopgedrag van jouw klanten te monitoren. Een goed voorbeeld hiervan zijn klantenkaarten die specifieke gegevens registreren bij iedere aankoop of websites met gepersonaliseerd online shoppen. 

Tip: De Cashback Card kan je hierbij helpen. Vraag klanten, bij iedere aankoop, of ze er een hebben, want zelfs wanneer jouw klanten een Cashback Card bezitten in een ander ontwerp ontvangen zij overal voordelen en jij ontvangt de nieuwe klantgegevens. Dit maakt het mogelijk, als ondernemer, om te profiteren van de klanten van jouw concurrenten en de dubbel te profiteren van de Shopping Community.

2. Leer de behoeften van jouw klanten kennen

Hier is een proactieve benadering de sleutel tot succes. Vraag het direct aan jouw klanten (face-to-face of via een vragenlijst) of bied hen een gepast product of dienst afhankelijk van hun shopgedrag.

Het is vaak nodig om je wat te verdiepen in deze onderwerpen en specifieke doelgroepen te creëeren. Je kunt beginnen met simpele criteria zoals leeftijd, geslacht, familiestatus maar je kunt ook specifieker zijn en vorige aankoopkeuzes of inidividuele interesses gebruiken.  Hoe meer de klant voelt dat het is afgestemd op hem, hoe beter!

TIP:  Het Klanttevredenheidsonderzoek in de Klantcommunicatie Module van het Premium Partner Program kan je hiermee helpen. Dit maakt het mogelijk voor je om gepersonaliseerde vragenlijsten per mail te versturen en om relevante informatie voor jouw bedrijf direct van jouw klanten te ontvangen.

3. Ontdek verkoopmogelijkheden

Wanneer je de situatie van jouw klanten kent is het veel gemakkelijker om je op hun behoeften te richten en hen aan te moedigen om jouw producten en diensten af te nemen.  Je kunt aanbiedingen en diensten aanpassen aan hun behoeften om de verkoopkansen te verhogen.

Een paar voorbeelden zijn:

- je bent een dierenarts en een hondeneigenaar heeft de puppies naar jou gebracht voor hun vaccinaties.  Wanneer het tijd is herinner je de eigenaar dat het tijd voor de vaccinaties voor de geliefde viervoeters, tegelijkertijd biedt je andere producten en diensten aan.

- of je bent de eigenaar van een romantisch hotel en een stelletje heeft verblijft hun huwelijksnacht bij jou. Je kunt discreet vragen naar hoe hun bruiloft was, dan kun je hun ieder jaar een herinnering sturen, met passende aanbiedingen voor hun jubileum.

TIP:  Met jouw Premium Partner Program, wanneer je jouw klanten registreert via UTERM, kun je extra vrgen toevoegen die in het interessegebied vn jouw bedrijf vallen en kunnen worden aangepast aan jouw aanbiedingen. 

4. Creëer unieke relaties met jouw klanten en geef hen een speciale ervaring

Klanten willen dat hun behoeften serieus worden genomen zelfs wanneer het gaat om een probleem met het bedrijf.  Maak je geen zorgen over klachten van klanten op social media.  Misschien leer je wat over jouw klanten en misschien zelfs over jezelf.

TIP:  Er zijn ook talloze mogelijkheden beschikbaar voor je met e-mail marketing. Door jouw eigen doelgroepen te creëeren kun je de juiste mensen bereiken.  Heb je bijvoorbeeld de perfecte aanbieding voor jonge vrouwen? Maak een nieuwsbrief doelgroep voor jouw vrouwlijke klanten, leeftijd tussen 18-29 en laat hen weten dat je een Deal hebt die voor hun interessant kan zijn. 

5. Verbeter jouw klantloyaliteit

Voor de meeste bedrijven is het verbeteren van de klantervring één van de hoofdbelangen. Als je actief aan de klantrelaties werkt, creëer je een persoonlijke connectie en kan dit een langtijdige klantrelatie worden, wat voor zich spreekt. Eén ding is zeker: een bestaande klant behouden kost minder dan een nieuwe klant aantrekken. 

TIP:  Vergeet niet om speciale voordelen te bieden aan jouw vaste klanten, want zij vormen de basis voor jouw bedrijf. Je kunt zelfs nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten behouden, combineren.  Een klassiek voorbeeld hiervan zou zijn "breng een vriend mee"! aanbieding, waarbij een bestaande klant een nieuwe klant registreert en daarvoor een voucher ontvangt. 

Heb ik een CRM programma nodig voor mijn bedrijf?

Op de juiste manier gebruikt, besparen CRM systemen op lange termijn geld en onderzoeken in vele gebieden van het bedrijf.  De hoofdfactor voor een succesvol gebruik van een CRM in jouw bedrijf is de focus leggen op de behoeften van jouw klanten en begrijpen wat zij willen. Dit maakt het mogelijk een betere klantrelatie op te bouwen en jouw omzet te verhogen.  Een modern programma kan je helpen om in de gaten te houden hoe dingen verlopen. 

 

Het CRM fvor Cashback World Partners in de UTERM biedt optimale ondersteuning voor het omgaan met deze uitdagingen: Je kunt gebruik maken van alle voordelen van een modern CRM en module functies uitbreiden wanneer nodig. 

Meer informatie over onze producten vind je hier:

Bronnen:

https://www.forbes.com, How To Determine The Right CRM And Marketing Automation For SMBs, 2019
https://www.sciencedirect.com, Effect of Customer Relationship Management on Customer Satisfaction, 2015
https://www.forbes.com, The Thinking Behind Customer Relationship Management (CRM), 2019
https://www.huffpost.com, $40 Billion & Growing – CRM Statistics for 2017, 2017
https://blog.hubspot.com, 9 Benefits of CRM Software, 2018

Contact

Start nu

  • Trek nieuwe en vaste klanten aan
  • Breid jouw klantenbestand uit
  • Verhoog jouw omzet en winst

Word nu Partner

of

Neem contact met ons op