Blog

13/03/2020
 

Social Media Basics

13/03/2020

Social Media Basis Dit is de basis van social media marketing

Heb jij je ooit afgevraagd: wat is social media en wat is de toegevoegde waarde? Deze blog legt jou dat graag uit.

Facebook, YouTube etc. maken al een tijdje deel uit van ons dagelijkse leven. Veel bedrijven gebruiken deze trend en zorgen ervoor dat zij zichtbaar zijn op de platformen waar hun klanten actief zijn.

Social media platformen kunnen, onder andere, gebruikt worden om
 • de zichtbaarheid en populariteit van jouw bedrijf of product te vergroten,
 • nieuwe doelgroepen te creëren en nieuwe klanten aan te trekken,
 • om contact te maken met jouw klanten en hen terug te laten keren,
 • om dichter bij de klant te komen en de servicekwaliteit te verbeteren.

Social media heeft veel voordelen te bieden aan KMO's: ten eerste is het een betaalbare en makkelijke tool en ten tweede betekent het dat je zonder al te veel moeite jouw doelgroep online kunt bereiken. Daarom is het voor zowel kleine als grote bedrijven waardevol om actief te zijn op sociale netwerken. Ze kunnen uitreiken naar hun doelgroepen, nieuwe klanten aantrekken en eenvoudig contact met hen leggen.

Wat is social media precies?
Sociale netwerken en social media platformen verwijzen naar websites en apps waar gebruikers een profiel kunnen aanmaken, hier content op kunnen plaatsen, deze content kunnen delen en met andere gebruikers kunnen praten. In eerste instantie draaiden deze platformen om het concept interactie - de platform gebruikers zijn in contact met elkaar, communiceren en bouwen een band met elkaar op in een digitale dialoog. Deze interactie wordt beschreven als grote communicatie omdat het plaatsvindt binnen sociale netwerken en daardoor veel verschillende gebruikers de mogelijkheid geeft om tegelijkertijd informatie uit te wisselen met elkaar. In het kort: social media wilt mensen digitaal in contact met elkaar brengen.

De meest belangrijke netwerken voor het KMO zijn:
 • Facebook
 • Instagram
 • Linkedin
 • Pinterest
 • YouTube
De belangrijkste doelen voor bedrijven zijn altijd gelijk: de populariteit verhogen, het verspreiden van informatie en toegang krijgen tot de klanten of de doelgroepen. Door het kiezen van de juiste platformen kun je jouw doelgroep bereiken, precies waar zij zich bevinden. Elk platform is anders en het ene platform past beter bij specifieke doelgroepen dan een ander platform. Voor het adverteren van KMO is het vaak onduidelijk waar, wanneer en hoe social media gebruikt moet worden. Het wordt niet aangeraden om op ieder platform actief te zijn. Focus op de platformen die succesvol zijn voor jouw bedrijf - stel je doelen en doelgroep voorzichtig vast. Wie wil je bereiken en wat is je doel hiermee? Sommige social media kanalen passen het beste bij verkoop support, andere bij het adverteren van jouw bedrijf. Blijf jezelf een simpele vraag stellen: Welke social media platformen gebruiken mijn klanten? Vraag het direct aan jouw klanten of onderzoek dit op het internet.

Welk platform past bij jouw bedrijf?
Elk sociaal netwerk biedt verschillende voordelen, daarom is het belangrijk om de beste sites voor jouw bedrijf te vinden en ze in jouw voordeel te gebruiken.

Kies jouw platformen volgens de volgende criteria:
 • Doelgroep: Bereikt jouw medium jouw doelgroep?
 • Passende aanbiedingen: Kan je het gebruiken om jouw aanbiedingen te laten zien?
 • Updates: Hoe vaak moet het platform geüpdatet worden?
 • Dekking: Hoeveel klanten kun je bereiken via dit platform?
 • Kosten: Is het mogelijk om te adverteren op het platform zo ja, hoeveel kost dit?
De verschillende platformen kunnen gegroepeerd worden in de volgende categorieën:

Facebook is het meest bekende en uitgebreide sociale netwerk. Wereldwijd maken meer dan 2 miljoen mensen gebruik van hun services en hebben dus een Facebook profiel. Ze kunnen foto's en video's uploaden, chatten, informatie over hun bedrijf en aanbiedingen publiceren etc. Echter is het grootste voordeel van Facebook zijn uitgebreide dekking die cruciaal is voor mond-tot-mond reclame. Wanneer een gebruiker jouw pagina ´´liket´´ en er daarna voor kiest om met jou in contact te komen, zullen jouw updates zichtbaar zijn in de feed van de gebruiker en zichtbaar zijn voor de vrienden van deze gebruiker.
Wanneer jouw klanten publieke leden zijn is Facebook de beste keuze voor jou. Zie Facebook als een kans om uit te reiken naar doelgroepen die eerder moeilijk te bereiken waren, aangezien Facebook de meest vaste gebruikers heeft.

Instagram is een visueel netwerk, een zogenoemde ''photo-sharing-app'' en is gebaseerd op het delen van foto's en video's. Dit gaat over lifestyle en de visuele identiteit van een bedrijf. Instagram is minder geschikt voor directe verkoop en aanbiedingen en meer voor de representatie van het merk. Je hebt de mogelijkheid om foto's te uploaden en een lifestyle te promoten dat gerelateerd is aan jouw bedrijf en jouw merk. Dat betekent dat wanneer je producten en diensten promoot die relevant zijn voor een specifieke lifestyle Instagram ideaal is voor jou en jouw bedrijf.

LinkedIn is gericht op het onderhouden van zakelijke contacten en het oprichten van nieuwe relaties. LinkedIn gebruikers kunnen een profiel creëren met hun CV. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen dit gebruiken om zakelijke relaties uit te wisselen en te onderhouden. Je kunt voor jezelf ook het doel stellen om bijvoorbeeld, een internationaal netwerk van klanten-acquisitie en -loyaliteit op te zetten. Hiernaast kun je LinkedIn gebruiken voor persoonlijke werving.
Dit betekent dat als jouw klanten zakenmensen zijn, LinkedIn de perfecte manier is om hun te bereiken.

Pinterest is geen social media gigant, tussen de grote spelers, maar een heel populair visueel platform. Een goede reden voor bedrijven om zich te verdiepen in dit platform. De functies van Pinterest zijn compleet anders dan Facebook - mensen gebruiken Pinterest als een bron van inspiratie of om specifieke nieuwe ideeën of verkoopkansen te vinden. Het platform is interessant voor alle bedrijfsbranches omdat borden worden gecreëerd voor alle aspecten uit het leven: recept ideeën, wedding planning, haar inspiratie, interieurdesign, landschappen, beauty tips en véél meer. Denk na over hoe jij dit kunt gebruiken voor jouw bedrijf. Biedt een service of product aan dat mensen kan inspireren en maak jezelf zichtbaar op Pinterest.
Indien je Pinterest wilt gebruiken als een marketing instrument voor jouw bedrijf, kun je het beste een bedrijfsaccount aanmaken in plaats van een privé account. Dit geeft jou speciale aanbiedingen voor bedrijven, zoals Pinterest Analytics.
Indien je al een privé profiel hebt op Pinterest,
Dat betekent: indien jouw bedrijf betrokken is in aspecten uit het leven en men hier inspiratie in kan opdoen, maak jezelf dan bekend op Pinterest.

YouTube is een videoportaal waar de gebruiker video's kan kijken, beoordelen en gratis kan uploaden. Aangezien de voorkeur voor video's steeds populairder wordt voor social media gebruikers, kan het platform gebruikt worden als een goede marketing tool voor bedrijven. Beschouw YouTube als een showcase voor jouw producten, services en vernieuwingen. Je kunt YouTube gebruiken om visueel complexe content voor te bereiden en te delen met een breder publiek - maak jezelf een expert in jouw industrie.
Je hoeft geen TV of muziek producer te zijn om op YouTube actief te zijn en om succesvolle content te delen. Wanneer je een videokanaal hebt gecreëerd op YouTube, is het eenvoudig om video's te uploaden en deze toe te voegen aan jouw website of een ander social media platform. Kleine bedrijven kunnen ook videoclips creëren voor hun initiële doelgroep met een gelimiteerd budget. Je hoeft geen agency in te huren of dure uitrusting te kopen. Er zijn veel kost-effectieve opties mogelijk om video's met een hoge kwaliteit te creëren, zoals handcamera's, telefooncamera's en makkelijk te gebruiken apps.
Wanneer je een techneut bent en het aandurft om kleine video's te maken, dan moet je deze optie zeker gebruiken en jouw video's uploaden op YouTube.

Hoe vind en creëer je passende content?
Welk platform je ook gebruikt, doe je best om zoveel mogelijk visuele content te gebruiken. Creëer posts met foto's, video's, GIFS etc, omdat studies aantonen dat visuele content de gebruiker aanmoedigen om te liken, delen, reageren en meer deel te nemen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat jouw content relevant is voor jouw publiek - post geen content dat niks te maken heeft met jouw bedrijf of producten.
Focus je op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wees zichtbaar waar jouw doelgroep is, verschaf toegevoegde waarde voor jezelf en oogst de beloningen van jouw werk. Focus op het voorbereiden van content dat past bij jouw publiek en hecht waarde aan hoge kwaliteit content dat op de problemen van jouw publiek doelt en het leven vereenvoudigt - jouw publiek moet profiteren van de waarde van jouw content. Dan zal jouw social media marketing zich succesvol prijzen.
Laat jezelf inspireren door succesvolle merken en bedrijven die op social media zijn gevestigd. Voeg jouw tactieken toe op jouw profiel en probeer het uit. Blijf op de hoogte van wat jouw concurrenten doen en laat jezelf inspireren. Je kunt een goed idee voor jouw campagnes opdoen - laten we eerlijk zijn, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Welke risico's komen bedrijven tegen wanneer ze zichzelf promoten op social media?
Het grootste gevaar, dat ook als een zegen kan worden beschouwd, is dat social media marketing gebruikers de kans geeft om direct feedback te geven. Indien het publiek jouw communicatie niet goedkeurt of een andere mening heeft, kunnen en zullen zij een standpunt innemen tegen de bedrijfsposts. Dit kan worden gezien als een risico of als waardevolle feedback die jou de kans geeft dit te begrijpen. Je kan niet veel fout doen met het representeren van jezelf op social media platformen. Een groot budget is niet nodig en je zit aan de veilige kant.

Onze tips om een goede start te creëren:
Als je nog niet actief bent op social media, volg vele kleine bedrijven en sluit je aan. Verhoog de naamsbekendheid, boost de verkoop en trek nieuwe klanten aan.
We laten je zien hoe je stap voor stap kunt beginnen met onze blog post ''Hoe start je jouw Social Media Marketing.''

Creëer een Facebook pagina voor jouw bedrijf en stel jezelf het doel om jouw publiek voor je te winnen met elke post en publicatie. Met elke contributie die je maakt wordt jouw Social Media Marketing meer en meer succesvol.

We wensen jou veel succes!
Jouw Cashback World Partner Team

Bronnen:
https://blog.hootsuite.com/de/instagram-fuer-unternehmen-ein-leitfaden-fuer-anfaenger/
https://blog.hootsuite.com/de/linkedin-fuer-unternehmen-marketing-leitfaden/
www.mittelstand-digital.de
https://blog.hootsuite.com/de/pinterest-fur-ihr-unternehmen/
https://blog.hootsuite.com/de/youtube-fuer-unternehmen-account-einrichten/
https://blog.hootsuite.com/de/social-media-fuer-kleinunternehmen/
https://www.lexoffice.de/blog/social-media-marketing-fuer-kleinunternehmen/
https://blog.hootsuite.com/de/facebook-marketing-leitfaden/

Contact

Start nu

 • Trek nieuwe en vaste klanten aan
 • Breid jouw klantenbestand uit
 • Verhoog jouw omzet en winst

Word nu Partner

of

Neem contact met ons op