Blog

19.7.2019
 

Customer Relationship Management

19.7.2019

Vilken betydelse har CRM - Customer Relations Management - för moderna företag?

Oavsett om du som företagare redan har hört termerna"CRM"eller"Customer Relations Management"eller inte, är det sedan länge en del av din dagliga verksamhet. Att underhålla, odla eller förstärka kundrelationer hör till de viktigaste aktiviteterna för alla företag, oavsett om du gör det via personliga möten, per telefon, skickar mejl eller tar kontakt via andra kanaler.

För 30 år sedan var att vårda kundrelationerna en helt annan utmaning än vad det är idag. Direktkontakt var den populäraste kontaktformen, medan indirekt kontakt oftast skedde per telefon eller i skrift. Kundernas åsikter, krav och önskemål samlades in under loppet av personliga samtal. Och inte nog med de, dessutom var såväl de allmänna förutsättningarna som kundernas förväntningar kopplade till dessa förväntningar helt annorlunda. Geografisk närhet är inte längre någon viktig faktor när det gäller att fatta inköpsbeslut. Däremot spelar en rad nya faktorer stor roll i en tid som präglas av onlinehandel och sociala medier.

Men hur ska då en företagare lyckas ha en översikt över vad kunderna och företagen förväntar sig? 

Det är ofta svårt att besvara sådana frågor, om inte annat för att svaret är högst individuellt. Det finns dock program och verktyg att tillgå som gör det lite lättare att hitta svaren på de här frågorna.

1.  Håll ett öga på dina kunders aktiviteter ...

... men utan att slösa för mycket tid på det. Att samla in uppgifter om dina kunder ska inte vara krävande att och utvärdera och planera försäljnings- och marknadsföringskoncept ska var lätt. Här kan moderna CRM-program vara ett effektivt stöd. De hjälper dig att hålla koll på och lära dig mer om dina kunders köpbeteende. Bra exempel på detta är kundkort som registrerar specifika uppgifter om varje köp eller webbplatser med personaliserad online-handel.

TIPS: Här kan Cashback Card vara det perfekta stödet. Fråga kunderna om de har ett varje gång de gör ett köp, eftersom även om dina kunder har ett Cashback Card i ett annat företags design, så får de förmåner hos dig och du får nya uppgifter om dina kunder. Därmed gynnas du som företagare både av dina konkurrenters kunder och av vår Shopping Community, dubbelt upp!

2. Lär känna dina kunders behov

Här är ett proaktivt tillvägagångssätt nyckeln till framgång. Fråga dina kunder direkt (öga-mot-öga eller via ett frågeformulär) eller erbjud dem en lämplig produkt eller tjänst baserat på deras köpbeteende.

Det är ofta nödvändigt att gå lite mer på djupet här och skapa specifika målgrupper. Dessa kan börja med olika enkla kriterier såsom ålder, kön eller civilstånd, men de kan också vara mer specifika och inkludera tidigare köpval eller individuella intressen. Ju mer skräddarsydda kunderna upplever erbjudandena, desto bättre!

TIPS: Kundundersöknings-modulen som erbjuds i Premium Partner Program kan underlätta det här arbetet. Med den kan du skicka ut skräddarsydda frågeformulär per mejl och få information som är relevant för ditt företag direkt från dina kunder.

3. Upptäck försäljningspotentialen

När du har en tydlig bild av dina kunders nuvarande situation, är det lättare att skräddarsy dina erbjudanden efter deras behov och uppmuntra dem att köpa dina produkter och tjänster. Genom att skräddarsy dina erbjudanden och tjänster kan du öka din försäljning.

Några exempel kan vara:

- Du är veterinär och hundägare tar med sina valpar till dig för att de ska få sina vaccinationer. Då kan du när det är dags påminna ägarna om att det är dags för deras älskade fyrfota vänner att få sina påfyllningssprutor.

- Eller så äger du ett romantiskt hotell där ett par tillbringade sin smekmånad.  Då kan du diskret fråga dem när deras bröllopsdag är och skicka ut en påminnelse varje år med ett lämpligt erbjudande dagen till ära.

Tips: Om du använder ditt Premium Partner Program för att registrera dina kunder via UTERM, kan du ange ytterligare frågor som intresserar ditt företag och som kan skräddarsys för att passa dina erbjudanden.

4. Skapa unika relationer med dina kunder och ge dem unika upplevelser

Kunder vill att deras behov och farhågor ska tas på allvar, också om det gäller ett problem som de har med ditt företag. Dra dig till exempel inte för att besvara kundklagomål i sociala medier. Kanske lär du dig rentav något om dina kunder och dig själv. 

OBS: Också e-postmarknadsföring bjuder på stora möjligheter. Genom att skapa dina egna målgrupper kan du nå exakt rätt personer. Har du till exempel det perfekta erbjudandet för unga kvinnor? Skapa då en målgrupp bestående av dina kvinnliga kunder i åldern 18 till 29 år och tipsa dem om en Deal du tror att de skulle gilla.

5 Stärk dina kunders lojalitet

För de flesta företag är att förbättra kundupplevelsen ett av de viktigaste förbättringsområdena. Om du aktivt arbetar med relationen till dina kunder, skapar du en personlig relation, vilket i sin tur leder till långsiktiga kundrelationer, vilka talar för sig själv. En sak är säker: Att behålla befintliga kunder kostar mindre än att attrahera nya kunder.

TIPS: Glöm inte att skapa särskilda förmåner för dina befintliga, återkommande kunder, eftersom de utgör själva grunden för din verksamhet. Du kan rentav kombinera att attrahera nya kunder med att behålla befintliga kunder. Ett klassiskt exempel på detta kan vara ett"ta med en vän-erbjudande", där en befintlig kund registrerar en ny kund och får en värdecheck i kassan.

Behöver mitt företag ett CRM-program?

Korrekt använda sparar CRM-program lånsiktigt kostnader och resurser på många håll inom företaget. Den viktigaste faktorn för att lyckas med implementeringen av ett CRM-program i ditt företag är att fokusera på kundernas behov och på att förstå vad de verkligen vill ha. Därigenom kan du lägga grunden till fördjupade kundrelationer och ökad försäljning. Ett modernt program kan hjälpa dig att hålla koll på hur verksamheten utvecklas.

 

CRM-verktyget för Cashback World Partner i UTERM erbjuder optimalt stöd för att hantera de här utmaningarna: Du kan gynnas av alla fördelar som ett modernt CRM-system erbjuder och bygga ut med moduler vid behov.

Mer information om våra produkter hittar du här:

Källor:

https://www.forbes.com, How To Determine The Right CRM And Marketing Automation For SMBs, 2019
https://www.sciencedirect.com, Effect of Customer Relationship Management on Customer Satisfaction, 2015
https://www.forbes.com, The Thinking Behind Customer Relationship Management (CRM), 2019
https://www.huffpost.com, $40 Billion & Growing – CRM Statistics for 2017, 2017
https://blog.hubspot.com, 9 Benefits of CRM Software, 2018

Kontakt

Start now

  • Acquire new and loyal customers
  • Expand your clientele
  • Increase your sales and profits

Become a partner now

or

Contact us