Blog

13.3.2020
 

Social Media Basics

13.3.2020

Sociala medier - grundkunskap: Detta är grunderna för Social Media Marketing

Har du någonsin ställt dig frågan: vad är sociala medier och vad ger dem mig? I det här inlägget visar vi dig fördelarna med Social Media Marketing.

Facebook, YouTube och liknande webbplatser är sedan länge en del av vår privata digitala vardag. Många företag använder den här trenden för att presentera sig där kunderna finns.

Sociala Medier-plattformar kan bland annat användas för att öka
 • kännedomen om eller synligheten för ditt företag och/eller dina produkter,
 • att nå nya målgrupper och attrahera nya kunder,
 • Komma i kontakt och upprätthålla kontakten med kunder,
 • att vara nära sina kunder och förbättra servicekvaliteten.

Särskilt för småföretagare erbjuder sociala medier stora fördelar: för det första är det ett enkelt och prisvärt verktyg, för det andra så gör det så att du lätt och smidigt kan nå din önskade målgrupp. Därmed lönar det sig för såväl mindre som större företag att satsa på att vara synliga bland de sociala nätverken. Därigenom vidgar du din målgrupp och kan på ett effektivt sätt hitta nya kunder och få kontakt med dem.

Vad är sociala medier mer exakt?
Med sociala nätverk eller sociala medier-plattformar menar man webbplatser och appar där användarna kan logga in med en profil för att skapa innehåll liksom dela med sig av detta och nätverka med andra användare. I första hand rör det sig om interaktivitet - plattformarnas användare interagerar och kommunicerar med varandra och skapar och deltar därmed i en digital dialog. Den här interaktionen kallas för en "many to many communication" eftersom de sociala nätverkens ramverk gör det möjligt att interagera med många användare samtidigt. Kort sagt så har de sociala medierna en tendens till att föra människor närmare digitalt.

Till de viktigaste nätverken för små och medelstora företag hör bland annat:
 • Facebook
 • Instagram
 • Linkedin
 • Pinterest
 • YouTube
De främmsta målen för företagen med att delta i dessa är alltid att öka kännedomen om företaget, dela med sig av information och få åtkomst till kunder eller målgrupper. Genom att välja rätt plattform kan du tala direkt till dina valda målgrupp - precis där den finns representerad. Alla plattformar har sina särskilda kännetecken och lämpar sig därför mer eller mindre bra för ett specifikt kommunikationsmål. Särskilt för små och medelstora företag är det ibland oklart var, när och hur sociala media-plattformar ska användas och vem som ska nås. Att använda alla kanaler är inte att rekommendera. Fokusera på de som är ändamålsneliga för ditt företag och gör det genom att först definiera ditt mål och din målgrupp noggrant. Vilka vill du nå ut till och vad vill du uppnå med detta? Det finns sociala kanaler som lämpar sig för ge försäljningen ett lyft och andra som passar bättre för att öka kännedomen om ditt företag. Ställ dig alltid den grundläggande frågan: Vilka sociala medier-plattformar använder mina kunder? Fråga antingen dina kunder direkt eller använd internet för att göra research.

Vilka plattformar är mest lämpade för ditt företag?
Alla sociala nätverk erbjuder olika fördelar och därför är det viktigt att hitta och använda dig av de sidor som passar bäst för ditt företag.

Välj dina kanaler baserat på följande kriterier:
 • Målgrupp: Når du dina drömkunder med detta medium?
 • Erbjudandekompatibilitet: Hjälper det dig att presentera ditt erbjudande på ett bra sätt?
 • Uppdateringsfrekvens: Hur ofta behöver den här plattformen uppdateras?
 • Räckvidd: Hur många kunder når du med den här plattformen?
 • Kostnader: Går det att annonsera på plattformen och vad kostar det i så fall?
Generellt kan följande slås fast om de enskilda plattformarna:

Facebook är det mest välkända och spridda sociala nätverket. Över 2 miljarder människor över hela världen använder Facebook och har ett konto på den här plattformen. Här kan du ladda upp bilder och videos liksom sprida information om såväl ditt företag som dina produkter och erbjudanden. Den största fördelen med Facebook är den stora räckvidden som krävs för mun-till-mun-metoden. När en användare markerar att hon eller han "gillar" din sida och därmed interagerar med dig, visas dina uppdateringar i den här användarens nyhetsflöde och blir därmed också synliga för hennes eller hans alla vänner.
Det innebär att om dina kunder är privatpersoner, så är Facebook ditt bästa val. Se Facebook som en språngbräda för att nå tidigare onådda kunder eftersom Facebook har de mest regelbundna användarna.

Instagram är en visuell app - en så kallad "photo sharing app" som bygger på användarna som delar foton och videos. Här handlar det om företagets livsstil och visuella identitet. Instagram är mindre lämpligt för renodlade säljkampanjer och erbjudanden, men passar betydligt bättre för att presentera och bygga upp ett varumärke. Du har möjlighet att ladda upp bilder och marknadsföra en livsstil som passar ditt företag och ditt varumärke.
Det innebär att om du erbjuder produkter och tjänster som kretsar kring ett livsstilstema, kan Instagram vara det perfekta valet att använda sig av för dig och ditt företag.

LinkedIn har som främsta syfte att låta användarna se våra befintliga och nya affärsrelaterade kontakter. LinkedIn-användarna har möjlighet att skapa en personlig profil med sitt cv och sin biografi. För små och medelstora företag kan plattformen vara användbar för att utbyta och bygga upp affärsrelationer. Du kan till exempel ha som mål att bygga upp ett internationellt nätverk för att attrahera nya och vårda befintliga kunder.
Dessutom kan du använda LinkedIn som ett rekryteringsverktyg. Det innebär att om dina kunder är företagspersoner så är LinkedIn fantastiskt för att knyta och upprätthålla kontakten med dem.

Pinterest är inte lika stor som de riktiga sociala medier-jättarna, men ändå en extremt omtyckt visuell plattform. För företagare finns det därmed en bra anledning att bekanta sig närmare med den. På Pinterest loggar användarna in av helt andra skäl än på till exempel Facebook, här söker de efter inspiration eller mer målinriktat efter inköpsidéer och försäljningsmöjligheter när det gäller nya produkter. Därmed är den här plattformen intressant för företag från alla branscher, eftersom användarna skapar så kalalde "boards" som presenterar olika livssituationer: receptidéer, förberedelser inför firanden, helger och högtider, inspiration till nya frisyrönskemål, nya inredningstrender, trädgårdsutformning, skönhetstips och mycket mer. Fundera på hur du kan använda det här för att gynna ditt företag och dess syfte. Erbjuder du kanske en produkt eller tjänst som kan inspirera människor? Då ska du absolut vara synlig på Pinterest.
Om du vill använda Pinterest som marknadsföringsverktyg för ditt företag, är det bättre att skapa ett företagskonto istället för en privat närvaro på plattformen. Då får du nämligen tillgång till specialfunktioner för företag, såsom Pinterest Analytics.
Om du redan har ett privat Pinterest-konto, kan du gå till och göra om det till ett företagskonto..
Det innebär att om ditt företag är involverade i livsområden där människor letar efter inspiration, då ska det finnas presenterat på Pinterest.

YouTube är en videoportal där användarna kostnadsfritt kan titta, betygssätta och kommentera videos, samt ladda upp egna videos. Eftersom sociala medier-användarnas förkärlek för rörliga bilder bara växer och växer, kan den här plattformen användas som ett utmärkt marknadsföringsverktyg för företag. Använd YouTube som skyltfönster för dina produkter, tjänster eller innovationer. Du kan använda YouTube för att bearbeta ett komplext innehåll visuellt och förmedla det till en bred publik och därmed positionera dig själv som expert inom din bransch.
Du behöver dock vare sig vara tv- eller musikproducent för att publicera på YouTube och framgångsrikt dela med dig av innehåll. Har du väl skapat en videokanal hos YouTube är det enkelt att ladda upp videos och koppla dessa till din webbplats och andra sociala medier-plattformar. Också små företag kan med begränsad insats och budget skapa målgruppsrelevanta videoklipp för YouTube. Du behöver vare sig anlita någon byrå eller köpa dyr utrustning. Det finns gott om olika kostnadseffektiva möjligheter med hjälp av vilka du enkelt kan skapa videos med tillräckligt god kvalitet: till exempel handhållna kameror, mobiltelefonkameror och användarvänliga program och appar.
Det innebär att om du har kunskap och teknik för att skapa enkla videos, ska du helt klart använda dig av den möjligheten och ladda upp videos på YouTube.

Hur hittar och skapar du det rätta innehållet?
Oavsett viken eller vilka plattformar du väljer, är det bäst att satsa på visuellt innehåll så ofta som möjligt. Skapa inlägg med foton,bilder, videos, grafik, GIF:ar etcetera eftersom studier visar att användare i större utsträckning gillar, delar, kommenterar och interagerar med visuellt innehåll Ett annat budord är att innehållet måste vara relevant för din målgrupp - publicera inte slumpmässigt innehåll som saknar koppling till ditt företag eller dina produkter.
Fokusera på kvalitet istället för på kvantitet. Var synlig där din målgrupp finns och förse dem med ett mervärde så får du se fördelarna med ditt arbete. Fokusera på att bearbeta ditt innehåll för det valda nätverket och satsa på högkvalitativt innehåll som löser din målgrupps problem eller förenklar din målgrupps liv - tänk hela tiden på att din målgrupp ska få ut ett mervärde av ditt innehåll. Då lyckas du med din Social Media Marketing. Låt dig inspireras av framgångsrika företag och varumärken som har etablerat sig i sociala medier. Implementera deras beprövade stategier i dina kanaler och se vad som händer. Håll också koll på och låt dig inspireras av vad dina konkurrenter gör. En smart idé låter sig kanske överföras och anpassas till egen kampanj - hjulet behöver ju faktiskt inte uppfinnas på nytt varje gång.

Vilka risker kan företag råka ut för när de är närvarande i sociala medier?
Den största risken och samtidigt den största möjligheten när det gäller Social Media Marketing är möjlgheten för användarna att ge direkt återkoppling. Om kommunikationen inte faller målgruppen i smaken eller om den inte håller med, kan och kommer detta att synas offentligt i anslutning till företagets inlägg.
Detta kan ses såväl som en risk som en möjlighet till värdefull återkoppling och ökad förståelse. Annars finns det inga större fallgropar när det gäller närvaron i sociala medier. Det är heller inte särskilt kostsamt vilket minskar de ekonomiska riskerna.

Våra tips för att få en flygande start:
Om du inte redan är närvarande i sociala medier - gör som otaliga andra små företag och kliv in. Öka din varumärkeskännedom, stegra försäljningen och attrahera nya kunder.
Exakt hur du går till väga för att åstadkomma detta visar vi steg för steg i vårt blogginlägg: "Så får du en flygande start på din Social Media Marketing".

Skapa en Facebook-sida för ditt företag och ha som mål med varje inlägg och varje publicering att fånga din målgrupps intresse. Därmed lär du dig mer och mer för varje inlägg och gör din Social Media Marketing steg för steg mer framgångsrik.

Vi önskar dig fortsatt framgång!
Ditt Cashback World Partner Team

Källor:
https://blog.hootsuite.com/de/instagram-fuer-unternehmen-ein-leitfaden-fuer-anfaenger/
https://blog.hootsuite.com/de/linkedin-fuer-unternehmen-marketing-leitfaden/
www.mittelstand-digital.de
https://blog.hootsuite.com/de/pinterest-fur-ihr-unternehmen/
https://blog.hootsuite.com/de/youtube-fuer-unternehmen-account-einrichten/
https://blog.hootsuite.com/de/social-media-fuer-kleinunternehmen/
https://www.lexoffice.de/blog/social-media-marketing-fuer-kleinunternehmen/
https://blog.hootsuite.com/de/facebook-marketing-leitfaden/

Kontakt

Start now

 • Acquire new and loyal customers
 • Expand your clientele
 • Increase your sales and profits

Become a partner now

or

Contact us