Blog

22.8.2019
 

Start-up-Marketing

22.8.2019

Start-up-Marketing eller konsten att uppnå mycket med liten budget

Kanske befinner du dig mitt i uppbyggnadsfasen eller så ska du precis ta dina första steg som egenföretagare. Kanske arbetar du hårt för att din verksamhet ska växa och vill att andra människor ska få upp ögonen för dig och ditt företag. Oavsett vilken fas du och ditt nystartade företag befinner sig i, är det inte lätt att i början locka nya kunder med små medel. Allra helst skulle du förstås vilja dela med dig av dina idéer och visioner till hela världen. Och det är precis vad vi vill hjälpa dig att göra genom att ge dig våra bästa råd och dåd för att  börja marknadsföra dig mot toppen. Utan god marknadsföring kommer ditt företag aldrig att lyfta och med hjälp av några enkla tips och originella initiativ kan du uppnå mycket, också med en begränsad budget.

Använd det du har till hands

Ett vanligt problem för nystartade företag är bristen på medel till marknadsföring. Även om pengar är ett problem och det kan vara tufft att få verksamheten att växa, får du aldrig glömma att du alltid har värdefulla resurser att falla tillbaka på, inom dig. Ditt viktigaste redskap är din passion för det du gör, eftersom den där känslan som brinner så starkt inuti dig kan tända en gnista också hos andra. Och om du tänker på ditt team, hittar du säkert den här passionen och de särskilda talangerna hos varje individ. Ansträng dig för att säkerställa att varje teammedlem kan använda sina styrkor och säkerställ att en öppen kommunikationsstruktur finns mellan medlemmarna så att alla kan förmedla sina idéer och visioner och bli tagna på allvar.

Upptäck internets oändliga möjligheter

En attraktiv närvaro på nätet är grunden för framgångsrik marknadsföring i dagens digitala värld. Förutom vikten av att ha en enkel och tydlig webbsida där de som är intresserade av ditt nystartade företag kan hitta information, så bjuder sociala medier på oändliga möjligheter. Ditt första steg är att sätta dig in i hur din potentiella målgrupp agerar och därefter fundera över vilka kommunikationskanaler och vilket innehåll du ska använda för att nå den. Du kommer att häpna över hur lätt det är att kontakta och nå din önskade målgrupp över internet.

Dessutom kan vi glädja dig som nybliven företagare med att online-baserade marknadsföringsstrategier är mycket kostnadseffektiva jämfört med traditonell, offline-baserad annonsering. Glöm inte ditt teams styrkor och talanger. Dina teammedlemmar ser garanterat bara fram emot att få agera autentiska varumärkesambassadörer. Kanske har du rentav en teammedlem som tycker om att skriva, brinner för att blogga, fotar eller spelar in videofilmer på professionell nivå? Perfekt! Dina kollegor kommer att älska att få vara delaktiga i marknadsföringen online.

Var där kunderna är

Kanske har du bestämt dig för regelbundna nyhetsbrevsutskick eller marknadsföring i sociala medier. Oavsett vilken väg du har valt, involvera ditt team och arbeta tillsammans! Det gäller att  hålla kunderna och de som är intresserade av ditt nystartade företag uppdaterade och regelbundet förse dem med relevant, ny information. Vi vet att det är intensivt och krävande att starta företag och att tiden och pengarna ofta inte riktigt räcker till. I det här fallet kommer tiden som du lägger ned att vara en lönsam investering på lång sikt. Därför rekommenderar vi att du avsätter tid för att marknadsföra ditt företag på ett målinriktat sätt och att du bedriver en del aktiv marknadsföring av ditt företag.

I nystartade företag hinner mycket ändras under loppet av en dag. Därför bör du ta med den här dynamiken i mötet med dina kunder och fans. Använd sociala medier för att ge en inblick i vad som händer bakom kulisserna och berätta om alla banbrytande innovationer som äger rum. Det är här som tajming är extra viktigt. Å ena sidan törstar dina följare efter uppdateringar och vill veta så mycket som möjligt om ditt nystartade företag. Å andra sidan så präglas expansionsfasen alltid av dynamiska förändringar och informationen måste hanteras med ett visst mått av fingertoppskänsla, samtidigt som den måste kommuniceras till dina fans på ett uppriktigt sätt. Det viktigaste är dock alltid att förbli autentisk och ärlig. Diskutera med ditt team om hur ni kan kommunicera potentiella utmaningar eller banbrytande förändringar till kunderna eller fansen. Sociala medier handlar förstås inte bara om information. Precis som i verkligheten, kommer dina fans att heja på dig och fira dina framgångar med dig, När du befinner dig i en intensiv uppstartsfas, glömmer du ofta att stanna upp, ta ett djupt andetag och fira milstolparna som redan har uppnåtts. Vi hoppas att du kan unna dig själv och ditt team en andningspaus då och då och fira framgångarna som ni har uppnått. En annan möjlighet att låta fansen följa utvecklingen är att föreviga ett känslomässigt ögonblick med hjälp av ett fotografi eller en videofilm.

Tips: Hitta din egen perosnliga kombination av informativa, känslomässiga och underhållande uppdateringar. Sprid glöden, men förbli dig själv.

Tänk stort men väx uthålligt

Du måste ha modet att våga tänka stort. Särskilt företagsgrundare behöver det här modet för att få företaget att växa. Många nystartade företag vill förändra världen på hjärtat. Med handen på hjärtat, så är det en enorm utmaning, samtidigt som det är en nödvändig drivkraft. Men oroa dig inte, tänk stort, men gå inte vilse i dina egna tankar. Dra nytta av de visioner och marknadsföringsmål som du har bestämt dig för att uppnå.

Kanske fokuserar ditt nystartade företag på en lokal marknad, men har potential att bli en global "game changer". Testa dina egna gränser, marknadsföringsstrategier, strukturer och optimera dem fortlöpande. Håll blicken stadigt fäst vid målet medan du rör dig genom affärsvärlden och utbyter information om ditt nystartade företag med så många som möjligt. På så sätt kan du snabbt lägga grunden till partnerskap och samarbeten som gynnar alla inblandade. Det spelar ingen roll om samarbetet är med ett internationellt företag, en liten organisation eller berömda personer. Partnerskap är ett kostnadseffektivt sätt att marknadsföra ditt företag på ett målinriktat sätt som öppnar upp många möjligheter. Var kreativ och tänk på hur du kan lägga grunden till sådana här samarbeten och vilka aktiviteter som du kan bygga framgång med.
Och även om det är viktigt att blicka framåt, rekommenderar vi att du för blir fokuserad på att växa uthålligt, hålla dig till din budget och ha målmarknadens behov i åtanke under hela den intensiva tillväxtfasen. En uthållig tillväxtstrategi går hand i hand med en budget i balans. Du kan till exmpel prioritera områden kopplade till tillvät och nå mållinjen steg för steg.

Slå fast mål och strategier, men förbli flexibel

Självklart behöver alla nystartade företag en marknadsföringsplan och en strategisk inriktning. Men det är också viktigt att vara rimligt flexibel eftersom marknadsföringsstrategin måste vara anpassningsbar, framförallt när det gäller nystartade företag. På så sätt kan du också spara pengar genom att regera snabbt på förändrade förutsättningar.

Definiera dina mål och fastslå redan från börja bilka aspekter som är viktiga för att uppnå målen som du har satt upp. Ju mer exakt du definierar det som du vill uppnå, desto enklare blir det att mäta hur effektiva dina åtgärder är. Genom att analysera de implementerade åtgärderna skapar du inte bara utrymme för förbättringar, utan får också en bild av var du ska allokera dina resurser. I ett ungt och växande företag är det förstås viktigt att ha ett dynamiskt förhållningssätt till förändringar.

Sist min inte minst, återstår bara en sak att säga: Glöm inte att ett nystartat företag mer påminner om ett marathonlopp än om ett sprintlopp. Du och ditt team kommer att behöva massor med uthållighet och tålamod, men också ha riktigt kul på vägen. För visst finns det inget bättre än att förverkliga en dröm med hjälp av ett fantastiskt team? Vi önskar dig lycka till med att uppnå dina mål och milstolpar.

 

Kontakt

Start now

  • Acquire new and loyal customers
  • Expand your clientele
  • Increase your sales and profits

Become a partner now

or

Contact us