Blog

11.2.2020
 

3 Steps for Affiliate

11.2.2020

3 koraka za početak affiliate marketinga

U našem prethodnom članku "Što je affiliate marketing" smo zaključili da je affiliate marketing neophodan za svako preduzeće. S njime možete generisati veliki domet, ali plaćate samo za finalno ostvareni poslovni rezultat. Istovremeno povećavate uspješnost i učinkovitost svojih marketing aktivnosti i ostvarujete dodatni promet i prodaju za svoje poslovanje. I iskreno, uopšte nije toliko teško kako zvuči. To dovodi do sljedećeg pitanja: Kako započeti affiliate marketing?

Na temelju više od 16 godina iskustva u globalnom affiliate marketingu Cashback World E-Commerce je osmislio jednostavan proces u 3 koraka s kojim možete odmah krenuti.

1. Početak - interna strategija

Prvi korak je Vaša vlastita, interna strategija u kojoj određujete kako će izgledati Vaši ciljevi. Za početak u affiliate marketingu morate imati jasan cilj. Želite li više registracija na svojoj web-stranici? Ili je Vaš cilj povećati prodaju? Važno je razraditi svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve kako biste mogli odlučiti koji model naplate možete primijeniti kod svog affiliate programa. Hoćete li publisher-u plaćati proviziju po kliku, lead-u ili prodaji?

Pored cilja morate odrediti visinu provizije koju ste spremni platiti. Kod određivanja visine provizije trebali biste uvijek razmisliti o tome koliko vam vrijedi jedan kupac? Ili drugačije rečeno: Koliko mogu platiti za svakog novog kupca? Po pravilu je u cijenu Vašeg proizvoda ili Vaše usluge uračunat i udio za marketing aktivnosti. Stoga morate odlučiti koji dio tog marketing budžeta želite rezervisati za affiliate marketing.

2. Tehničko rješenje - Registrujte se u affiliate mrežu

Kada ste donijeli strategijske i financijske odluke, važno je priključiti se nekoj affiliate mreži kako biste osigurali tehničko povezivanje. U affiliate marketingu se svi Touch Points i rezultati mjere povezano s potrošačima. Stoga je tehničko povezivanje jako važno za dobro funkcionisanje. Kako biste mogli pratiti impresije, klikove i prodaje, moraju se implementirati posebni kodovi na različitim mjestima Vaše web-stranice. Affiliate mreža Vama ili osobi ovlaštenoj za odražavanje Vaše web-stranice dostavlja kodove za implementaciju na odgovarajuće stranice. Te kodove možete implementirati manuelno ili u skladu sa uputama ili koristiti jedan od standardiziranih plug-ova ili dodataka koji postoje za brojne eCommerce platforme.

Pored rješavanja tehničkog povezivanja i implementacije praćenja, morate također osigurati da Vaš affiliate program - program koji nudite preko affiliate mreže - sadrži sve važne informacije za publisher-e kako bi oni znali ko ste i čim se bavite. Što je je Vaš opis bolji i detaljniji, publisher će bolje razumjeti Vaše poslovanje i njegove prednosti. Logo, opisni tekstovi, raspodjela provizije, vrsta publisher-a i ograničenja su samo neke od stvari koje morate navesti za svoj program.

Ukoliko se želite u nekoliko koraka prijaviti u affiliate mrežu i registrirati svoje poslovanje, kontaktirajte Cashback World E-Commerce

3. Promocija i održavanje

Čim ste gotovi sa strategijom, financijskim aspektima i tehničkom implementacijom, možete početi. Kako biste dobro krenuli, trebali biste osigurati da imate dovoljno reklamnog materijala u svom affiliate programu u mreži. Dio tih materijala trebali bi biti baneri/vizuali s Vašim standardnim ponudama, proizvodima ili uslugama dostupni u standardnim veličinama. Kako bi odabrali najčešće korištene veličine banera, preporučujemo da provjerite portfolio oglasa od Interactive Advertising Bureau (IAB).

Sarađujte sa svojim account manager-om kod affiliate mreže kako biste se povezali s odgovarajućim publisher-ima i organizovali integrisane kampanje za pokretanje svojeg poslovanja. Ukoliko vodite učinkovite kampanje s dobrim prosječnim rezultatima (impresije, klikovi, prodaje, prosječna provizija), onda je veća vjerojatnoća da će Vas htjeti promovisati i druge i veće platforme s čime možete postići još bolje rezultate.

Dodatno uz standardne reklamne materijale uvijek se preporučuje priprema kampanje usmjerene na određena događanja unutar ciljnog tržišta. Razmišljajte o sezonskim događanjima kao što su različiti praznici, proljeće ili početak škole, ali takođe na posebne dane kao što su Valentinovo, Dan žena ili Black Friday i Cyber Monday. To je vrijeme kada affiliate poslovanje postiže vrhunske rezultate u prometima zbog čega bi Vaša firma trebala pripremiti reklamne materijale usmjerene upravo na takve povode kako bi se što bolje promovisala. Kada sastavite dobar pregled nad različitim sezonskim i posebnim događajima, imaćete dobru startnu poziciju za planiranje svojih kampanji.

Učinkovitost Vašeg programa

Kako je već spomenuto, nije neka mudrost postaviti affiliate program kod neke affiliate mreže - upravljati i nadgledati učinkovitost Vašeg programa je već teže. Kroz Vaš program prikupljate brojne podatke, ne samo o učinkovitosti Vaših kampanja, već i o ciljnim grupama, karakteristikama i potencijalima rasta. Vaša affiliate mreža može Vam dati jako detaljan uvid u učinkovitost Vašeg programa i savjetovati Vas o razvoju i nadogradnji Vašeg programa.

Stoga biste trebali usko sarađivati sa svojom mrežom kako biste izvukli maksimum iz svog programa. Želite li da saznate više o tome šta affilate mreža može učiniti za Vaše poslovanje?

Kontakt

Počnite sada

  • Pridobijte nove i stalne kupce
  • Proširite Vašu bazu kupaca
  • Povećajte svoj promet i dobit

nas kontaktirajte