Blog

10.2.2020
 

Affiliate Marketing

10.2.2020

Što je affiliate marketing?

Neko ko posjećuje web-stranice na temu marketing, učestvuje na konferencijama o marketingu ili čita knjige o marketingu sigurno se već susreo s pojmom "affiliate marketing". Ovaj oblik promocije je već decenijama fiksni sastavni dio marketing industrije i većina marketing stručnjaka ga je uključila u svoje marketing planove. Iako je dosta rasprostranjeno, još uvijek postoje brojna pitanja o tome što je zapravo affiliate marketing i kako može biti od pomoći firmama.

Definicija pojma "affiliate"

Ako tražimo tačnu definiciju pojma "affiliate", to prema Oxford Dictionaries znači "službeno se priključiti nekoj organizaciji ili se s njom povezati". Ovaj način povezivanja tipičan je za trend koji se može posmatrati u internacionalnom okruženju firme. Sve više firmi ulazi u saradnje kako bi dugoročno gledano ostvarilo bolji učinak i dugoročan uspjeh - prije svega u takmičenju s velikim kompanijama. Jedan od najučinkovitijih puteva kako to izvesti je affiliate marketing, koji možemo definisati na sljedeći način: "Marketing sporazum kod kojeg online trgovac eksterne web-stranice plaća proviziju na promet odnosno prodaju generisanu kroz njihovu preporuku." (Oxford, 2019)

Radi se o partnerstvima

Kod affiliate marketinga se radi o saradnji preduzeća s ciljem generisanja što većeg prometa za pojedinačne trgovce. Što je partnerstvo jače i što se uže sarađuje, rezultati će biti bolji. Unutar tih partnerstva razlikujemo dvije glavne grupe: (1) Advertiser i (2) Publisher.

  1. Advertiser su trgovci koji žele prodati svoje proizvode i usluge pomoću affiliate marketinga (ili neke druge vrste marketinga ili promocije);
  2. Publisher su web-stranice ili platforme koje predstavljaju ponudu Advertisera svojim posjetiocima ili članovima kako bi tako generisali promet i prodaju.
Pri tome se najbolji rezultati mogu postići ako te dvije grupe usklade svoje baze kupaca i sprovode ciljane kampanje. Različite ciljne grupe zahtijevaju različite poruke i kampanje. Stoga je potrebno usko sarađivati kako bi se izvukao maksimum iz tog partnerstva.

Affiliate marketing u eCommerceu - win-win situacija

Iako myWorld i njegov brend Cashback World taj princip affiliate marketinga takođe primjenjuju i na svoju offline ponudu za mala i srednja poduzeća i filijaliste, najveće područje primjene affiliate marketinga je najvećim dijelom u eCommerce-u. Za advertisere i publishere u online području moguće je automatizovati sve aktivnosti affiliate marketinga, čime se stvara "komforna" mogućnost generisanja dodatnog prometa ili dodatne prodaje i time dodatan prihod na način da se advertiseru omogući pristup postojećoj bazi posjetilaca i kupaca. Zbog ove učinkovite saradnje trgovci, web-stranice i platforme stvaraju jedinstvenu win-win situaciju za sve učesnike.

Plaćanje samo u slučaju ostvarenog prometa

Glavna prednost affiliate marketinga je u tome da advertiseri u većini slučajeva moraju platiti samo u slučaju generisanog prometa ili genersane prodaje. Postoje različiti modeli naplate. Najčešći modeli naplate provizije za publisher-e su:

  • CPC - "Cost per Click": To znači da advertiser plaća za svaki klik na oglas i kroz klik generisani promet.
  • CPL - "Cost per Lead": Ovdje advertiser plaća za svaki tzv. lead koji se geneririše. Lead se može različito definisati: Npr. ostavljanje kontakt podataka na stranici advertisera ili upit za sastanak ili savjetovanje.
  • CPA / CPS - "Cost per Acquisition" / "Cost per Sale": Advertiser plaća publisheru za svaki promet koji se generiše preko njegovog oglašavanja.
Ukoliko advertiser ove modele naplate nudi u okviru svojih marketing aktivnosti, on može ostvariti dodatni i ponekad znatni domet i na taj način izgraditi svoj brend, a da pri tome plaća samo za finalne kupovine ili promete proizašle iz tih marketinških aktivnosti. Budući da se to odvija u digitalnom svijetu, sve se može mjeriti čime je ova vrsta marketinga mnogo učinkovitija od tradicionalnih načina oglašavanja kao što su štampani oglasi ili plakati.

Affiliate marketing je stoga obavezni dio svakog marketing plana - to važi prije svega za svaku firmu koja ozbiljno želi da se bavi e-Commerce-om.

Cashback World E-Commerce vam nudi brojne mogućnosti - informišite se! https://partner.cashbackworld.com/ecommerce/products

Kontakt

Počnite sada

  • Pridobijte nove i stalne kupce
  • Proširite Vašu bazu kupaca
  • Povećajte svoj promet i dobit

nas kontaktirajte