Blog

1.7.2020
 

CSR & Corporate Citizenship

1.7.2020

Da li su DOP i korporativno građanstvo važni za moju firmu?

Svako ko vodi firmu želi da to čini odgovorno - ta je izjava tako nedvojbena i jasna. Uostalom, svi žele voditi svoju firmu na takav način da ona ima dugoročnu budućnost. Uz ovu preduzetničku aktivnost koja ima za cilj osigurati kontinuirano postojanje, postoji i dobrovoljni doprinos održivom razvoju koji nadilazi zakonske propise.

DOP i Korporativno građanstvo
Ovo se uglavnom sažima u okviru društveno odgovornog poslovanja (DOP) i uključuje odgovorno preduzetničko djelovanje u stvarnoj poslovnoj aktivnosti, ekološki relevantne aspekte, odnose sa zaposlenima i razmjenu s drugim akterima. Isto se može proširiti korporativnim građanstvom, što uključuje područje dobrovoljnog i dobrotvornog angažmana kompanija na području sponzorstva, donacija i fondacijskih aktivnosti koje nadilaze stvarnu poslovnu aktivnost. Dakle, to uključuje preduzetnički doprinos društvu u cjelini.

Dobrovoljno, ali potrebno
Iako je kod DOP naglasak na činjenici da se ti doprinosi daju dobrovoljno, iz njihovog opisa, je jasno da kompanije usmjerene ka uspjehu uglavnom trebaju biti voljne da ove koncepte čvrsto integrišu u svoje djelovanje. Jer ako želite biti uspješni i imati dobar imidž na tržištu, nećete moći izbjeći da se ponašate odgovorno, radite na ekološki održiv način, održavate dobar odnos sa zaposlenima i budete u bliskom kontaktu s drugim akterima.

DOP-mjere
U praksi postoje različite mjere, koje se mogu preduzeti kao dio angažovanja za DOP:

 • Dobre poslovne prakse
 • Kadrovska politika orijentisana na zaposlene
 • Ekonomična upotreba prirodnih resursa
 • Zaštita klime i okoline tokom proizvodnje
 • Sigurnost na radu
 • Energetska efikasnost
 • Određeni minimalni standardi u lancu snabdijevanja
 • Jačanje infrastrukture i regije u kojoj se djeluje

 

Korporativno građanstvo iziskuje obavezu
Obveza je daleko dobrovoljnija kada je u pitanju korporativno građanstvo. Ovdje aktivnosti nisu direktno povezane s vlastitim uspjehom kompanije, već nadilaze njene vlastite poslovne aktivnosti i stoga više padaju u područje filantropije. To, naravno, ne znači da projekti iz oblasti korporativnog građanstva takođe ne mogu imati pozitivne efekte za kompaniju. Posebno pri njegovanju imidža ozbiljno vođene i na odgovarajući način komunicirane donose inicijativne prednosti. Međutim, važno je da se takvi projekti takođe aktivno i održivo podržavaju, jer se u protivnom brzo stiče utisak da se ovdje preduzimaju samo akcije alibija - što bi zauzvrat moglo imati negativan utjecaj na imidž. Stoga se korporativno građanstvo ne treba posmatrati kao nužna vježba, već kao stvar srca.

Korporativno građanstvo u praksi
Kako mogu izgledati ozbiljne i dobro implementirane mjere u oblasti korporativnog građanstva? Ovdje se najviše preporučuju inicijative koje služe socijalno ugroženim, kao i zaštiti životinja ili okoliša. I to ne zato što su to najupečatljivija tematska područja, već zato što se ovdje, zapravo, najviše može pokrenuti. Između ostalog ovakve primjere iz prakse možete pronaći kod myWorld grupacije, kojoj takođe pripada i Cashback World Partner.

Već nekoliko godina Grupacija podržava dvije fondacije koje se bave različitim tematskim oblastima:

 • Child & Family fondacija širom svijeta podržava djecu, adolescente i porodice u potrebi kroz obrazovne projekte i projekte pomoći.
 • Greenfinity fondacija sprovodi projekte zaštite okoline i klime širom svijeta.

Partner kao dio korporativnog građanstva
Da je ta podrška stvarna i iskrena briga, ogleda se u tome koliko opširno se istoj pristupa. myWorld grupacija ne samo da pruža finansijsku podršku, već pruža i administrativnu podršku, širok spektar usluga i potrebnu infrastrukturu. Takođe, Cashback World Partner kao i kupci daju svoj doprinos. Budući da svaka kupovina obavljena kod Cashback World partnera pomaže - kupci Cashback World partnera i sami su dio korporativnog građanstva.

Devet instrumenata za korporativno građanstvo
Oni koji žele postati aktivni u području korporativnog građanstva imaju širok spektar mogućnosti, koje se mogu podijeliti u devet instrumenata na osnovu miksa korporativnog građanstva.

 • Korporativne donacije: uključuje donaciju novca, materijala i korporativnih usluga, proizvoda ili logistike.
 • Korporativni temelji: izgradnja temelja.
 • Neprofitno angažovanje zaposlenih: stavljanje na raspolaganje stručnog znanja zaposlenih ili stimulisanje dobrovoljnog rada.
 • Socijalno sponzorstvo: sponzorstvo na socijalnom polju.
 • Namjenski marketing: kombinovanje prodaje proizvoda s podrškom nekom socijalnom interesu ili organizaciji.
 • Nabavka od socijalnih organizacija: na primjer, koristite usluge ili proizvodne usluge od kompanija koje zapošljavaju lica koja su fizički ili mentalno hendikepirana ili socijalno ugrožena.
 • Zajedničko ulaganje u zajednicu: zajednički neprofitni poduhvat socijalne organizacije i kompanije, koju nijedna strana ne može obaviti bez angažmana druge.
 • Lobiranje za socijalna pitanja: kompanija koristi svoje kontakte i uticaj za promovisanje socijalnih pitanja i organizacija.
 • Socijalni rizični kapital: preduzetnički investitori, operativnog rizičnog kapitala, koji ulažu novac i znanje u socijalne organizacije na ograničeno vrijeme i za određeni projekt.

Profitabilna upotreba
Postoji mnogo načina da se uključite, kao i svoju kompaniju, i da na taj način preuzmete društvenu odgovornost, a obim angažmana se može prilagoditi veličini kompanije. DOP Vam može pomoći da stvorite rastući pozitivan imidž kompanije, povećate uspjeh zadržavanja zaposlenih, poboljšate svoj regionalni položaj i da, kao rezultat toga, povećate lojalnost i povjerenje kupaca.  Međutim da biste to postigli, morate se založiti za ozbiljno sprovođenje ovih mjera.  U koliko u tome uspijete od toga će koristi imati sve strane.

 

Izvori:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/PDF/?uri=CELEX:52001DC0366
https://www.respact.at/site/de/themen/wasistcsr
https://de.wikipedia.org/wiki/Corporate_Social_Responsibility
https://de.wikipedia.org/wiki/Corporate_Citizenship
https://www.upj.de/unternehmen_detail.83.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=884&tx_ttnews[backPid]=34&cHash=8457fd0823 (Dresewski, Felix (2004): Corporate Citizenship. Vodič za društveni angažman srednjih kompanija. Berlin: UPJ, S. 21f.)
https://www.greenfinity.foundation/
https://www.childandfamily.foundation/

Kontakt

Počnite sada

 • Pridobijte nove i stalne kupce
 • Proširite Vašu bazu kupaca
 • Povećajte svoj promet i dobit

nas kontaktirajte