Blog

11.2.2020
 

3 Steps for Affiliate

11.2.2020

Tri koraka za pokretanje Vašeg poslovanja u oblasti affiliate marketinga

U našem prethodnom članku na temu "Šta je affiliate marketing" došli smo do zaključka da je affiliate marketing neophodan za svako preduzeće. Na taj način možete da generišete veliki doseg i platite samo za ostvareni poslovni rezultat. Istovremeno povećavate efikasnost i efektivnost svojih marketinških aktivnosti i beležite dodatne promete i prodaje za svoje preduzeće. Uopšte nije toliko komplikovano kao što možda zvuči. Naravno, postavlja se pitanje: Kako da započnem affiliate marketing? Na osnovu iskustva dužeg od 16 godina u globalnom affiliate marketingu Cashback World E-Commerce je kreirao jednostavan proces u tri koraka sa kojim možete da počnete.

1. Početak - interna strategija

Prvi korak je Vaša sopstvena interna strategija gde određujete koji su Vaši ciljevi. Za pokretanje affiliate marketinga potreban je jasan cilj. Da li želite više registracija na Vašoj veb-stranici? Ili je Vaš cilj da povećate broj prodaja? Važno je da razradite svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve kako biste mogli da izaberete model plaćanja koji želite da primenite za svoj affiliate program. Da li izdavaču plaćate proviziju po kliku, po kontaktu ili po prodaji?

Pored cilja treba da odredite i iznos provizije koji možete da platite. Kada određujete ovaj iznos, uvek treba da razmislite: Koliko vredi jedan kupac? Ili drugim rečima: Koliko mogu da platim za svakog novog kupca? Cena Vašeg proizvoda odnosno usluge obično sadrži udeo za marketinške aktivnosti a Vi treba da odlučite koji deo ovog marketinškog budžeta želite da rezervišete za affiliate marketing.

2. Tehničko rešenje - Registrujte se u affiliate mreži

Kada donesete strateške i finansijske odluke, od presudne je važnosti da se priključite affiliate mreži da biste obezbedili tehničku povezanost. U affiliate marketingu mere se sve dodirne tačke i rezultati u vezi sa potrošačima. Iz tog razloga je tehnička povezanost od najvećeg značaja za dobar učinak. Da bi se pratile impresije, klikovi i prodaje, potrebno je da se implementiraju posebni kodovi na različite oblasti Vaše veb-stranice. Affiliate mreža stavlja na raspolaganje Vama ili licu odgovornom za veb-stranicu kodove kako biste ih implementirali na odgovarajuće stranice. Ove kodove možete da implementirate ručno ili prema upustvu odnosno koristeći neki od standardizovanih dodataka (plugins ili add-ons) koji postoje za brojne platforme za eTrgovinu.

Pored uspostavljanja tehničke povezanosti i implementacije praćenja treba da se pobrinete da Vaš affiliate program - program koji nudite putem affiliate mreže - sadrži sve potrebne informacije da bi izdavači znali ko ste i čime se bavite. Što su opis i detalji bolji i sadržajniji, utoliko bolje izdavač razume Vaše poslovanje i njegove prednosti. Logotip, opisi, URL, strukture provizije, tipovi izdavača i ograničenja su stavke koje moraju da budu navedene za Vaš program.

Ako želite da se prijavite u affiliate mrežu jednostavnim koracima i registrujete svoju prodavnicu, kontaktirajte Cashback World E-Commerce

3. Oglašavanje i održavanje

Nakon što završite sa strategijom, finansijskim aspektima i tehničkim podešavanjima, možete da počnete i izađete na tržište sa tipom izdavača koji ste izabrali. Da biste dobro startovali, trebalo bi da u svom affiliate programu stavite na mrežu dovoljno promotivnog materijala. Jedan deo ovog materijala treba da budu baneri za Vašu standardnu ponudu, proizvod ili uslugu u svim standardnim veličinama banera. Da biste odabrali uobičajene formate, preporučuje se da konsultujete Interactive Advertising Bureau (IAB)

Sarađujte sa svojim account menadžerom za affiliate mrežu da biste se povezali sa odgovarajućim izdavačima, kreirali integrisane kampanje i na taj način dobili prvi podsticaj za svoje poslovanje. U slučaju kampanja sa visokim učinkom koje daju dobre prosečne rezultate (impresije, klikovi, prodaje, prosečna provizija), povećava se šansa da Vas promovišu druge i veće platforme čime postižete još bolji učinak.

Pored standardnih promotivnih materijala, uvek je preporučljivo pripremiti ciljane kampanje koje su namenjene posebnim događajima odnosno dešavanjima na ciljnom tržištu. Razmislite o sezonskim dešavanjima kao što su Nova godina, dolazak proleća, Uskrs odnosno početak školske godine, ali i o danima kao što su Dan zaljubljenih, 8. mart, Black Friday i Cyber Monday. To su periodi godine kada affiliate poslovanje doživljava snažne skokove prometa zbog čega Vaše preduzeće treba da pripremi promotivne materijale prilagođene tim prilikama kako bi se uspešno promovisalo. Kada steknete dobar pregled različitih sezonskih i specijalnih događaja, stvarate dobru osnovu za planiranje svojih kampanja.

Performanse Vašeg programa

Kao što smo već spomenuli, postavljanje affiliate programa na affiliate mrežu nije nauka - upravljanje i praćenje performansi Vašeg programa može da bude. Vaš program prikuplja mnogo podataka, ne samo o učinku kampanja, već i o ciljnim grupama, njihovim karakteristikama i potencijalima rasta. Vaša affiliate mreža može da Vam pruži vrlo detaljne uvide u performanse Vašeg programa i da Vas posavetuje o njegovom daljem razvoju i daljem planiranju.

Zbog toga treba da sarađujete što bliže sa svojom mrežom kako biste dobili najbolji mogući rezultat iz svog programa. Da li želite da saznate više o tome šta affiliate mreža može da učini za Vaše poslovanje?

 

Kontakt

Počnite već sada

  • Steknite nove lojalne kupce
  • Proširite svoj krug klijenata
  • Povećajte prodaju i profit

Postanite partner sada

ili

nas kontaktirajte