Blog

10.2.2020
 

Affiliate Marketing

10.2.2020

Šta je affiliate marketing?

Svako ko posećuje marketinške veb-stranice, učestvuje na marketinškim konferencijama ili čita knjige o marketingu i reklamiranju, često se suočava sa pojmom "affiliate marketing". Ovaj oblik oglašavanja decenijama je sastavni deo marketinške industrije i veliki broj rukovodilaca u marketingu ga je uključio u svoje integrisane marketinške planove. Iako je široko rasprostranjen, još uvek postoji mnogo pitanja o tome šta je tačno affiliate marketing i kako može da pruži podršku kompanijama svih vrsta.

Definicija pojma "affiliate"

Ako tražimo definiciju pojma "affiliate", prema Oksfordovim rečnicima ona glasi: "zvanično se priključiti nekoj organizaciji odnosno povezati se sa njom". Ovaj način povezivanja tipičan je za trend koji se primećuje u međunarodnom korporativnom okruženju. Sve više kompanija pronalazi načine za saradnju kako bi, dugoročno gledano, ostvarile veći uticaj i održivi uspeh - naročito u konkurenciji sa većim kompanijama. Jedan od najefikasnijih načina da se to postigne je affiliate marketing koji može da se definiše na sledeći način: "Marketinški sporazum gde online trgovac plaća proviziju eksternoj veb-stranici na osnovu ostvarenog saobraćaja odnosno ostvarenih prodaja od strane njenih preporuka." (Oxford, 2019)

Partnerstva su važna

Affiliate marketing se odnosi na kompanije koje rade zajedno kako bi pojedinačnim prodavnicama donele što veći promet. Što je ovo partnerstvo jače i što je saradnja bliža, utoliko bolji rezultati mogu da se očekuju. U okviru ovih partnerstava razlikujemo dve glavne grupe: (1) advertiser (oglašivači) i (2) publisher (izdavači).

  1. Advertiser (oglašivači) su trgovci koji žele da prodaju svoje proizvode i usluge putem affiliate marketinga (ili drugih vidova marketinga i promocije);
  2. Publisher (izdavači) su veb-stranice i platforme koje predstavljaju ponudu oglašivača svojim posetiocima i članovima i tako generišu saobraćaj i prodaje.
Najbolji rezultati se postižu kada ove dve grupe usklade svoje baze korisnika jedna sa drugom i postave ciljane kampanje. Različitim ciljnim grupama su potrebne različite poruke i kampanje. Iz tog razloga je blisko partnerstvo neophodno da bi se dobio maksimum iz saradnje.

Affiliate marketing u eTrgovini - win-win situacija

Iako myWorld i njegov brend Cashback World primenjuju princip affiliate marketinga i na svoje offline ponude za MSP i preduzeća sa filijalama, najveća oblast primene affiliate marketinga je svakako u eTrgovini. Za oglašivače i izdavače u online oblasti moguće je automatizovati aktivnosti affiliate marketinga čime se stvara "udobna" mogućnost za ostvarivanje dodatnog saobraćaja odnosno dodatnih prodaja a samim tim i dodatnog prihoda tako što se oglašivačima otvara postojeća baza posetilaca i kupaca. Na osnovu ove efikasne saradnje trgovci, veb-stranice i platforme stvaraju jedinstvenu win-win situaciju za sve učesnike.

Plaćanje samo u slučaju uspeha

Glavna prednost affiliate marketinga ogleda se u tome da oglašivači u većini slučajeva plaćaju samo za ostvareni saobraćaj i ostvarene prodaje. Postoje različiti modeli plaćanja. Najčešći modeli provizija za izdavače su:

  • CPC - "Cost per Click": To znači da oglašivač plaća sve klikove na reklamni materijal i saobraćaj koji rezultira iz toga.
  • CPL - "Cost per Lead": Ovde oglašivač plaća za svaki kontakt koji se generiše. Šta sve spada pod kontakt, može različito da se definiše: na primer, ostavljanje kontakt podataka na stranici oglašivača ili zahtev za sastanak ili konsultaciju.
  • CPA / CPS - "Cost per Acquisition" / "Cost per Sale": Oglašivač plaća izdavaču svaki promet koji je ostvaren zahvaljujući njegovom oglašavanju.
Nudeći ovaj model plaćanja u okviru svojih marketinških aktivnosti, oglašivač može da ostvari dodatni, ponekad veoma veliki, doseg i na taj način izgradi svoj brend, istovremeno plaćajaći samo za konačne promete i saobraćaj koji su nastali kroz ove marketinške aktivnosti. S obzirom da se ovo odvija u digitalnom svetu, sve može da se izmeri što ovu vrstu marketinga čini mnogo efektnijom i uspešnijom od tradicionalnog oglašavanja kao što su oglasi u štampanim medijima odnosno bilbordi.

Affiliate marketing je, dakle, obavezni deo svakog marketinškog plana - ovo se posebno odnosi na svako preduzeće koje želi ozbiljno da se bavi eTrgovinom.

Cashback World E-Commerce Vam nudi mnogo mogućnosti – informišite se!https://partner.cashbackworld.com/ecommerce/products

Kontakt

Počnite već sada

  • Steknite nove lojalne kupce
  • Proširite svoj krug klijenata
  • Povećajte prodaju i profit

Postanite partner sada

ili

nas kontaktirajte