Blog

22.8.2019
 

Start-up-Marketing

22.8.2019

Start-up marketing ili sa malim budžetom postići mnogo

Možda se upravo nalazite usred procesa otvaranja firme ili želite pokrenuti svoju start-up firmu. Najverovatnije trenutno inetenzivno radite na izgradnji svog poslovanja i želite da povećate prepoznatljivost svoje firme. Nebitno u kojoj se fazi nalazite sa svojim start-upom, pridobijanje kupaca nije tako lako za nepoznatu firmu u njenim počecima sa malim budžetom. Najradije biste svoje ideje i vizije podelili sa celim svetom. Upravo u tome želimo da Vas podržimo i pružimo Vam najbolje savete i teme za razmišljanje vezano za start-up marketing. Naime, bez dobrog marketinga Vaš start-up ne može biti uspešan. Sa nekoliko trikova i vlastitim angažmanom možete uprkos ograničenom budžetu puno toga ostvariti.

Iskoristite ono što imate

Česti problem start-upova je nedovoljan budžet. Iako Vam nedostaje novca u svim segmentima i izgradnja mlade firme može biti jako teška, ne biste smeli nikada zaboraviti da se možete osloniti na mnogo vrednije resurse. Najvažniji resurs je Vaša strast - jer svoju strast možete preneti i na druge. Kada pomislite na svoj tim, sigurno ćete u svakom zaposlenom pronaći tu strast i naravno posebne talente. Pripazite da svako u Vašem timu može iskoristiti svoje jače strane na najbolji mogući način, i imajte sa svojim timom otvorenu komunikaciju u kojoj svako može reći svoje ideje i vizije koje će se shvatiti ozbiljno.

Otkrijte neograničene mogućnosti interneta

Atraktivan web-nastup je osnova za marketinški uspeh u digitalnom svetu. Pri čemu, brojne mogućnosti ne nudi samo pregledna web-stranica na kojoj se interesenti mogu informisati o Vašem start-upu, već i društveni mediji. Kao prvo stavite se u ulogu svoje ciljne grupe i razmislite o tome putem kojih kanala i sa kojim sadržajem možete najbolje zainteresovati svoju ciljnu grupu. Začudićete se kako se putem interneta možete ciljano obratiti svojoj ciljnoj grupi.

Nadalje, osnivači start-upova se raduju malim troškovima online marketinških strategija u poređenju sa offline reklamama. Pri tome nemojte zaboraviti na jače strane i talente članova Vašeg tima. Članovi Vašeg tima sigurno će rado postati autentičnim ambasadorima Vaših marki. Možda čak imate u timu nekoga ko voli da piše blogove ili se profesionalno bavi fotografisanjem ili snimanjem videa? Ako da, to je savršeno. Vaši saradnici će biti sigurno srećni ako mogu da se uključe u Vaše online marketinške aktivnosti.

Budite tamo gde su Vaši kupci

Možda ćete se odlučiti za redovno slanje newsletter-a ili marketinga na društvenim mrežama. Nebitno za koji put se odlučite, sledite ga zajedno sa svojim timom. To znači sledeće: Šaljite svojim kupcima i interesentima redovno novosti. Znamo da je život start-upa intenzivan i da su finansijska sredstva i vreme često ograničeni. Međutim, isplatiće Vam se da ulažete svoje vreme u navedene aktivnosti. Stoga Vam preporučujemo da uzmete sebi vremena za ciljano predstavljanje svoje firme kroz aktivan marketing.

U jednom start-upu može se puno toga promeniti iz dana u dan. Vaš odnos sa Vašim kupcima i pratiocima bi takođe trebao da bude toliko dinamičan. Dopustite svojim pratiocima na društvenim mrežama, uvid iza kulisa i ispričajte im sve o novinama. Ovde biste trebali da budete pažljivi: Sa jedne strane Vaši pratioci žude za novostima i žele da znaju što više o Vašem start-upu. Sa druge strane u izgradnji firme uvek ima dinamičnih promena i novih informacija koje trebaju da se iskomuniciraju sa pratiocima sa određenom dozom senzibiliteta, ali i iskrenosti. Najbitnije: Ostanite autentični i iskreni. Konsultujte se unutar tima kako ćete bitne promene iskomunicirati prema spolja. Naravno da se na društvenim mrežama ne radi samo o čistim informacijama. Kao i u pravom životu Vaši pratitelji se takođe raduju ako mogu sa Vama da navijaju i slave Vaše uspehe. Kod intenzivnog razvoja start-upa često zaboravimo malo da se odmorimo i proslavimo ostvarene uspehe u poslovanju. Nadamo se da možete sebi i svojem timu ponekad dozvoliti pauzu za odmor kako biste proslavili svoje uspehe. Jedna od mogućnosti je da podelite svoj uspeh sa svojim pratiocima preko emotivne slike ili videa.

Savet: Pronađite sopstvenu mešavinu informativnog, emotivnog i zabavnog sadržaja. Zapalite društvene mreže, ali ostanite autentični.

Imajte velike snove, ali rastite zdravo

 

Potrebno je imati hrabrosti za velike snove. Pre svega osnivačima je potrebna hrabrost da unapređuju svoje poslovanje. Ipak mnogi start-upovi žele promeniti svet. Ruku na srce to je veliki izazov, ali neizbežan pokretač. Znači, nemojte se bojati imati velike snove i nemojte sami sebe ograničavati u svom razmišljanju. Za ostvarenje svojih vizija i marketinških ciljeva iskoristite sve svoje adute.

Možda je Vaš start-up trenutno usmeren samo na regionalno tržište, ali ima potencijal da se proširi na celi svet. Preispitajte svoje sopstvene granice, svoje marketinške strategije i strukture - i konstantno ih optimizujte. Prolazite kroz poslovni svet otvorenih očiju i razmenite informacije o svom start-upu sa što više ljudi. Tako se mogu realizovati saradnje od kojih mogu profitirati svi učesnici. Pri tome je nebitno radi li se o saradnji sa internacionalnom firmom, malim udruženjem ili poznatim ličnostima. Saradnje su takođe povoljne mogućnosti za ciljan marketing i često nude nove prilike. Budite kreativni i razmislite kako možete uspešno pokrenuti takvo partnerstvo i koje zajedničke aktivnosti možete realizovati.
Kod svega toga preporučujemo da pripazite na zdrav razvoj i da u intenzivnim fazama rasta uvek držite na oku budžet i potrebe svoje ciljne grupe. Naime, zdrava strategija rasta uvek je povezana sa temom finansiranja. Mogli biste npr. u razvoju da odredite prioritete i tako korak po korak ostvarite etapne ciljeve.

 

Odredite ciljeve i strategije, ali ostanite fleksibilni

Naravno da je start-upovima potreban marketing plan i strategijski smer. Pri tome je takođe bitna određena mera fleksibilnosti jer marketinška strategija u mladim firmama mora biti prilagodljiva. Tako možete, takođe, uštedeti na troškovima ako na vreme reagujete na moguće promene.

Definišite svoje ciljeve i odredite od početka koji su sve aspekti bitni u postizanju ciljeva. Što detaljnije odredite šta želite postići, to će uspeh Vaših preduzetih mera biti merljiviji. Analiza preduzetih mera ne pokazuje Vam samo potencijal za poboljšanje, već gde možete svoj budžet najučenkovitije iskoristiti. Naravno da je pri tome i bitno da dinamično reagujete na promene u svojoj mladoj i rastućoj firmi.

Na kraju možemo samo reći: Nemojte zaboraviti da je izgradnja start-upa maraton, ne sprint. Vama i Vašem timu će trebati mnogo izdržljivosti i snage - i pri tome puno zabave. Jer nema ništa lepšeg od ostvarenja sna sa fantastičnim timom, zar ne? Želimo Vam puno zabave u postizanju Vaših ciljeva.

 

Kontakt

Počnite već sada

  • Steknite nove lojalne kupce
  • Proširite svoj krug klijenata
  • Povećajte prodaju i profit

Postanite partner sada

ili

nas kontaktirajte